Navigera dig fram här   Måndagen den 2:e oktober 2023
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen ATV  
  ATV tester  
  Quad racing  
  ATV nyhetsarkiv  
  Prenumeration ATV  
  Tidigare nummer ATV  
  Forum - ATV & Quad's  
  Årets ATV  
  Medlem  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15275  
  Antal nyheter: 5795  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 2494 st  
  Igår: 4076 st  
  Denna månad:
6570 st
 
  Föreg. månad:
196732 st
 
  Totalt: 83122077 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. sunnne
2. FrankJScott
3. TheOne
4. Swarte
5. Herbert
6. allimac32
7. Alpinemadness
8. Hajen54
9. abbe63
10. Matte202
 
 
Här är du: I tidningen: 2023, nr 3
 
Välj nummer:

NR 3-2023
UTE NU!

Här har vi de senaste nyheterna från Kawasaki 2024:or plus ett intressant rykte om nästa års Yamaha YXZ1000R. Vi har också intrevjuat SxS Nordic föraren och profilen Henrik Pettersen och kollat hur är det att tävla med en Maverick.

Mer racing från Pont de Vaux, RZR Trophy har vi också.

Två aktuella tester i Polatis Sportsman X2 570 EPS och Can-Am Outlander 6x6 XU+ 650 T har vi också med. Plus ATV i arbetet på MotoGP banan i Jerez. ATV semester i Lagos med tips och tricks.

Företagen Lelu i Arvidsjaur och ASP Group som etablerar sig i Sverige.
Mer ATV i skogen med nyheter och lite retro i Yamaha Rhino från 2006.

[ REPORTAGE ]
[1] 2024 - Kawasaki med 2 nya modeller med mera
2024 KAWASAKI TERYX KRX 1000 TRAIL EDITION Även Kawasaki har blandat sig i då det kommer till hästkraftsstinna UTVer. Nu finns dessa främst i USA men det går alltid att längta efter en modell som denna. Kawasaki Teryx KRX 1000 har en 112,6 hk 999 kubiks parallel-twin motor med CVT transmission. Dessutom har den en elektronisk reglerbar 4WD med differential inkoppling fram som man lägger i och ur under körningen. Motorn har två effektlägen där det lägre passar bäst när man är ute och kör i lägre hastighet i sämre terräng, typ sanddyner och körning över stenfält. 2024 Kawasaki Teryx KRX 1000 eS Denna modell har grunderna från Trail Edition men kommer med Kawasaki Electronic Control Suspension , som styr FOX 2.5 dämparna i tre olika komfortinställningar, Mjuk, Normal och Hård, vilka går att ställa in elektroniskt från förarplatsen. Genom att arbeta tillsamman med Bosch elektroniska system som sitter i Kawasakin ser KECS till att fortlöpande styra dämparna för bästa komfort. Utöver detta kommer Teryx KRX 1000 eS med en 7 tums display och lite snyggare stötfångare, samt avtagbart sportigare tak.
[2] ASP Group s.r.o.i
ASP Group s.r.o.i i Tjeckien är sedan 2001 den ledande distributören, säljaren och grossistleverantör av TGB, Access, Arctic Cat och Linhai ATV & UTV, Arctic Cat snöskotrar i Central- och Östeuropa. De har dotterbolag i Polen, Slovakien och Rumänien. De är också distributörer för mer än 30 av världens ledande märken för ATV / Motorcykeltillbehör och har över 400 auktoriserade återförsäljare i Central- och Östeuropa. De erbjuder ett komplett urval av Arctic Cat, TGB, Linhai och Access Motor ATV, UTV och SxS, Arctic Cat snöskotrar, Yadea e-skotrar och Argo amfibiefordon, inklusive reservdelar i Central- och Östeuropa. Inom kategorin tillbehör är de distributörer av hjälmar och ATV/MC-kläder, tillbehör och utrustning från mer än 36 toppledande varumärken. De flesta varor förvaras i deras centrala distributionscenter i Letkov nära Pilsen så de har ett centralt läge i Europa med snabba leveranser. De är stolta över att vara en av de största ATV/UTV-distributörerna i Tjeckien, Slovakien, Polen, Rumänien och övriga Central- och Östeuropa, där de totalt säljer över 5 000 enheter årligen. Man har byggt ett nytt representativt huvudkontor i Letkov nära Pilsen där man bl.a. har ett showroom som täcker en yta på mer än 1000 m2. Här kan man komma i kontakt med företagets hela utbud av ATV, UTV, XTV Argo och Yadea elskotrar, såväl som deras ATV/Moto-tillbehör. I Sverige repre-senteras de genom Tom Bergkvist ASP group i Borlänge. Tom har erfarenhet av branschen och har tidigare varit importör för Acess fyrhjulingar, samt arbetat hos KGK på reservdelssidan.
[3] Smarta prylar till fyrhjulingen
Här har vi ett urval av några av de tillbehör och andra smarta saker som vi hittat under den senaste tiden. ATV och UTV är nog ett av det mest praktiska fordon på marknaden. Titta bara på dessa prylar som vi har med här. Vissa saker som hjälper till som komplement till vår hobby får också plats här.
[4] SkogsNolia 2023
Det känns ovant att se hur den ena mässan efter den andra drar i gång igen. Jag tror inte jag är ensam om den känslan, utan det är säkert många som inte varit beredda på att mässorna kör i gång och att man faktiskt får gå på dessa. Det är antagligen en postpandemi känsla där vi behöver lära oss att det numera är över även för sådana event. Flera mässor har genomförts av Elmia, samt en del mer lokala fritidsmässor som varit eller kommer genomföras under sommaren och hös-ten. Så för oss mässjägare är det dags att åter planera in dessa event tillsammans med familj eller bästa vännerna. I just detta fall så har SkogsNolia åter öppnat upp portarna i Västerbotten. En mässa som tidigare dragit mycket folk och varit väldigt populär. Nystarten i år höll nästan på att gå under radarn för oss. I år kom inte de stora skogsmaskinföretagen till mässan, då de redan sedan tidigare planerat in andra mässor samma helg. Dock var utställardeltagandet riktigt bra och även om de större aktörerna inte var på plats så var de mellanstora- och mindre mässutställarna på plats, vilket gav mäs-san en fin inramning med mycket intressant att se. För många skogsägaren är det givetvis intressant att få se de stora maskinerna och drömma sig bort om att äga och köra dem på sina skogsmarker. I många fall är man dock ute för att se, klämma, känna och eventuellt köpa de mindre skogsmaskinerna som är mer anpassade både för mindre storlek på skogs-skiften och även börsen. Eller kanske se över om man skall slå till och köpa en vedklyv eller mindre sågverk. Givetvis fanns det även knallar som sålde de sedvanliga japanska sågarna, knivar och yxor och många andra små roliga produkter. Mässan fick bästa tänkbara inramning med fantastiskt fint väder. Såg man till antalet parkerade bilar på ängarna så var deltagandet bra den dag vi var på plats, även om de flesta kom under förmiddagen då värmen var mindre tryckande. Här har vi blandat en del bilder på intressanta mässdeltagare och vi kan samtidigt säga att det är skönt att mässorna är i gång igen på allvar. Så kolla om din favoritmässa återkommer i år och planera in dem i din kalender!
[5] Intressanta Prylar
Yamaha EF2200iS Kraftfullt, tyst, ekonomiskt och kompakt elverk –Yamaha-EF2200iS har bra effekt. Den är framtagen för att ge max 2,2 kVA ren spänning oavsett var den befinner sig, vilket gör den optimal för många olika tillämpningar. Yamahas Smart Throttle-teknik ger upp till 10,5 timmars kontinuerlig prestanda på ¼ last. Dessutom har den en extremt låg ljudnivå på endast 57 dBA (på 7 meter och ¼ last). EF2200iS är tyst och effektiv samtidigt som du får ut mesta möjliga av din dag. Kostar runt 19 000 SEK och väger 25 kg.
[6] Lelu AB, ny Polarishandlare i Arvidsjaur
Det har skett förändringar inom fritidsfordonssektorn i södra Norrbottens inland. Första april i år övertog Lelu AB officiellt agenturen för Polaris ATV/UTV och snöskotrar i Arvidsjaur. Nu rustar man inför framtiden i klassiska affärslokaler och med rutinerad personal.
[7] ATV i arbetet - MotoGP
Circuito de Jerez - Ángel Nieto (tidigare känd som Circuit de Jerez och Circuito de Velocidad Jerez), är en 4 428 km lång racerbana som ligger nära staden Jerez de la Frontera, 90 km söder om Sevilla, djupt inne i den sherry-producerande regionen i södra Spanien. Projektet att bygga banan leddes av den spanska ingenjören Manuel Medina Lara, baserat på en preliminär idé från Alessandro Rocci. Banan öppnades den 8 december 1985. Under 1986 var banan värd för den första internationella motorcykeltävlingen i Spanien i mars och Formel 1 Spaniens Grand Prix i april. Banans relativt avlägsna läge hindrade betydande åskådardeltagande, även om upp till 125 000 kan rymmas. På grund av detta flyttade F1 till Barcelona efter loppet 1991. Men MotoGP kör här fortfarande och Formel 1 stallen testar här på vintern.
[8] ATV i Lagos, Portugal
Staden Lagos är en av Algarves främsta resmål. Det är en historisk gammal stad med en modern småbåtshamn och många kulturella attraktion-er, men Lagos är kanske mest känd för sina otroliga stränder och vackra landskap. Mycket att erbjuda Faktum är att det förmodligen har så mycket att erbjuda att en dagsutflykt till Lagos verkligen inte gör det rättvisa. Det är en perfekt plats att till-bringa en långhelg eller längre semester. Med ett brett utbud av barer, pubar och restauranger är det en livlig plats som inte lider av samma säsongsmässighet som några av de mindre orterna och städerna i Algarve.
[9] PROFILEN Henrik Pettersen
Vi hörde av oss till profilen Henrik Pettersen som just nu tävlar för fullt i SxS Nordic serien med sin Can-Am Maverick X3. Kan du berätta lite för läsarna om dig själv? Jag heter Henrik Pettersen och jag kommer från Hissjö utanför Umeå. Jag är uppvuxen med fyra äldre systrar som håller på med ridsport och hundsport. Även fast jag är djurvän så har jag alltid dragits till maskiner och motorer. Jag har kört backcountryåkning med skoter i 10 år plus att jag har kört stuntåkning med sportmotorcykel. En riktig adrenalinjunkie brukar vissa kalla mig!
[ TESTER ]
[10] TEST Polaris SPORTSMAN X2 570 EPS
På marknaden hittar man fyrhjulingsmodeller som är utvecklade för olika arbetsområden, större eller mindre i formatet och med eller utan lastflak bak. Just Polaris Sportsman X2 är en modell som ligger någonstans mellan den traditionella fyrhjulingen och en 6x6 hjuling. Den har ett chassi från en fyrhjuling med ett anpassat och mindre flak som man hittar på en 6x6. En modell från båda världar som är anpassad både för arbete och nöje. Det senare återkommer vi till då modellen har en finess för just detta ändamål.
[11] TEST: Can-Am OUTLANDER 6X6 XU+ 650 T
För cirka 10 år sedan kom Can-Am ut med sin Outlander 6x6 modell. En modell som redan då fick en hel del uppmärksamhet då det var den första fyrhjulingen som byggdes utanför Canada/USA. På den tiden var det endast John Deere och Polaris som hade 6-hjuliga fyrhjulingar, så lanseringen var ytterligare ett steg i Can-Am´s utveckling av nya modeller. Redan på dom första utgåvorna hade man satsat rejält på designen för ett modernt utseende, som lever kvar än idag fast med ett par moderniseringar under tidens gång.
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddävgen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.atv-quad.se