Navigera dig fram här   Torsdagen den 3:e december 2020
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen ATV  
  ATV tester  
  Quad racing  
  ATV nyhetsarkiv  
  Prenumeration ATV  
  Tidigare nummer ATV  
  Forum - ATV & Quad's  
  Årets ATV  
  Medlem  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15109  
  Antal nyheter: 5567  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 2854 st  
  Igår: 8339 st  
  Denna månad:
18000 st
 
  Föreg. månad:
303930 st
 
  Totalt: 75408786 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. FrankJScott
2. Erika05
3. CSCCCA
4. sunnne
5. profibrahim
6. Porroofficii
7. Utdstuiaolup
8. Autdv
9. willamqjw
10. Laudantium
 
 
Här är du: I tidningen: 2020, nr 5 > Artikel: Tillbehör till ATV-fordon
 

Tillbehör till ATV-fordonATV:n har blivit en allsidig maskin. Det finns allt fler redskap till den och man kan göra de flesta arbeten med en fyrhjuling. De har blivit ett bra komplement till jordbrukstraktorn och skogsmaskiner.
Det blir allt mer populärt att investera i en ATV- fyrhjuling, eller UTV, tillsammans med en timmervagn eller en lite större och mer avancerad griplastarvagn om det gäller skogskötsel.

Även till UTV finns anpassade tillbehör. Den fordonstypen är komfortabel att använda sig av när man är ute i skog och mark. Med hytt och värme blir miljön skön att köra i. ATV:n är öppen och man sitter mer utsatt för blåst, kyla och drag.
När det gäller tillbehör till dessa fordonstyper finns det just i det här fallet som vi tittat speciellt på – skogs-/ timmervagnar – ett flertal stora svenska tillverkare. Dessutom görs importer från andra länder av liknande vagnar och ibland till lägre priser.

Små tips är:
Funderar man på att investera i en skogs-/ timmervagn skall man tänka igenom hur man skall använda vagnen. Kan en ren timmervagn vara till fördel eller en vagn som kan kombineras som en timmervagn och flakvagn.
Det finns två stora grupperingar kring skogsvagnar. Det är timmervagn eller griplastarvagn.
Storlek på vagnen. Skall jag köra fulla timmerlängder är en vagn med drivning på vagnhjulen att föredra.
Gäller det gallring behövs bara lättare vagnar, kanske med flera bankar för att få med olika trädlänger på vagnen. Kanske t.o.m. en vagn som man kan kombinera med att ändra till att vara flakvagn för gårdsarbete hemma.
Titta noga på priset och ta en funderar på finish och ingående tillbehör.
Gör inga överlaster på vagnen. Ställ in boggien efter lasten så du får bra balans på vagnen och kultrycket blir stabilt mot maskinen.
Stel eller delad bakaxel på ATV:n. Det är för- och nackdelar med det. Med stel bakaxel har man full fjädringsväg baktill men får istället en osmidigare maskin vid manövrering i trånga utrymmen. Delad bakaxel ger en smidigare manövrerbarhet men istället får man en lägre fjädringsväg då tyngden av vagnen trycker ihop fjädringen bak.
Använd rätt körteknik och undvik hjulspinn. På många ATV:n finns en speciell inställning (oftast uppe på styret) för ”mjuk” körning.
Investera gärna i kran för att underlätta främst lastning men även lossning. Kranen kan då också utrustas med elvinischar. Då gärna fjärrmanövrerade med tanke på säkerhet för användaren.

carlivar.lidgren@atv-quad .se

Prenumerera
Prenumerera och spara pengar och du slipper söka tidningen i slutsålda butiker!

Lösnummer
Köp ett lösnummer hitta närmaste köpställe här!

 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddävgen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.atv-quad.se